duminică, 4 martie 2012

A IV -a Adunare Nationala - Noua Republica la Bucuresti, 03.03.2012


Pornind de la un manifest prin intermediul internetului, astazi Noua Republica a ajuns sa insemne mult mai mult.
Are o structura, are oameni capabili, proiecte ce vizeaza domenii cum ar fi: sanatatea, fiscalitatea, educatia.
Si cu siguranta, nu duce lipsa de planuri pe care are cum sa le puna in aplicare.
In schimb, in spatele acestor planuri se afla o munca impresionanta.
Finantata prin donatii, transparenta - pe situl Noua Republica se pot vedea toate donatiile - intreprinzand campanii de strangeri de semnaturi adunate prin efortul si curajul unor oameni simpli, dar si cu ajutorul unor oameni mai experimentati, Noua Republica creste vazand cu ochii.
Astazi are filiale in toata tara si harta acestora o puteti gasi la urmatoarea adresa: http://www.nouarepublica.ro/filiale-oameni-contacte/
In data de 03.03.2012 a avut loc a IV - a Adunare Nationala la Bucuresti a adunat peste 200 de oameni din toata tara, la Athenee Palace Hilton, nu cum s-a sperat initial - la Palatul Regal.
Refuzul primit de la Palatul Regal a venit in 28.02.2012 pe motiv ca nu se pot gazdui acolo dezbateri cu caracter politic. Toate detalii despre acest gest marsav le puteti gasi pe situl Noua Republica.
Dar o usa inchisa inseamna intotdeauna ca alta se va deschide. Asa ca in cateva zile s-a gasit o alta locatie si Adunarea s-a desfasurat cu succes.
Activitatile organizatorice au inceput mult mai devreme de ora 10:00, iar toate reprezentantele genului feminin au fost intampinate cu dar simbolic de 1 martie; simbolic avand in vedere mesajul transmis, dar si sarbatoarea primaverii.
In prima parte a zilei, Mihail Neamtu, fondatorul Noii Republicii a prezentat liderii filialelor aflate la intrunire, dar si coordonatorii diferitelor activitati organizate de filiala din Bucuresti.
Printre acestia s-au numarat:

Imi cer scuze daca am omis pe cineva.
Dupa cunoasterea persoanelor de dincolo de sigla Noua Republica, avocatul Gabriel Biris si Mihnea Vasilache au expus un Pact Fiscal care surprinde ideile Noii Republici despre echitate, responsabilitate si nu in ultimul rand, legalitate. Acestia au adus in discutie sistemul de taxe si impozite, au subliniat necesitatea incurajarii dezvoltarii sistemului privat; dupa cum prea bine stiti un mic intreprinzator trebuie sa plateasca statului o sumedenie de taxe ceea ce il impiedica pe respectivul sa ofere un salariu mai bun, sa creeze mai multe locuri de munca - o firma activand cu cativa angajati -  si chiar il descurajeaza sa infinteze aceea firma.
Pentru a nu ma lungi cu discutia despre acest Pact Fiscal ii invit pe cei care vor intr-adevar detalii sa acceseze urmatoarea pagina http://www.nouarepublica.ro/mihnea-vasilache-gabriel-biris-fiscalitate-si-bun-simt/.
Dupa prezentarea Pactului Fiscal , a urmat interventia doamnei europarlamentar Monica Macovei. Aceasta a vorbit de coruptie, despre spalare de bani, aplicarea legilor intr-un mod just, criticand sistemul judiciar - procesele de lunga durata; decizii influentate de mita; persoane publice judecate si condamnate dar ale caror procese dureaza atat de mult pana faptele si raspunderile penale se prescriu, in timp ce in alte tari se intrerupe cursul prescriptiei cand esti trimis in judecata; procesele dureaza mai putin, sunt clare, iar procedurile sunt cunoscute. Legile nu trebuie sa se schimbe pentru figuri publice sau personaje politice.
Averile nejustificate confiscate in timpul unor procese a fost un alt punct atins de doamna Macovei in discursul pe care l-a sustinut.
Solutii pe care doamna Macovei le vede sunt: reformarea clasei politice, integritatea magistratilor sa fie stabilita prin comisii de disciplina alcatuita oameni alesi de pe listele electorale - de tipul curtilor cu juri; suspendarea celor din sistemul judiciar in momentul cand sunt cercetati penal.
Pentru cei care doresc sa urmareasca intregul discurs al doamnei europarlamentar Monica Macovei, voi pune la dispozitie - la sfarsit acestei postari - link-urile catre inregistrarile Adunarii Nationale a Noii Republici.
Reintorcandu-ne la descrierea programului zilei de 03.03.2012, precizam urmatorul pas: socializarea membrilor si simpatizantilor NR in timpul unei pauze, urmate de doua ateliere:
  1. Comunicare politica / mass-media prin care s-a urmarit instruirea celor prezenti cu referire la posibile aparitii pe sticla: reguli de comportament verbal si non-verbal; interpretarea gesturile, mimicii si cunoasterea 'adversarului' dintr-o dezbatere. Concluzii si invataminte prin joc, umor si mai ales prin seriozitate.
  2.  Campanie strangere semnaturi si campanie electorala unde s-au descris modalitati si pasi ce trebuie urmati in astfel de situatii.
Adrian Papahagi, om de exceptie si unul dintre cei mai de seama intelectuali ai epocii noastre, nu are nevoie de prezentarea mea; un simpla cautare pe Google va poate lamuri daca nu stiti cine este acesta :)
Cu un discurs presarat de umorul specific, a vorbit despre dreapta si caracteristicile ei, salutand curajul si avantul celor care au decis sa se implice in NR, in mod voluntar, uniti de idei si trairi, intrand intr-o lupta nu tocmai usoara. Demnitatea si calitatea umana, traditiile si valorile, egalitatea intre oameni au fost concepte subliniate de catre domnul Papahagi in discursul sau; sustinand ca demnitatea si egalitatea trebuie sa se observe in fata lui Dumnezeu si in fata statului.
Un alt punct sensibil atins a fost cu privire la taxele pe care un om trebuie sa le suporte pentru a oferi un loc de munca si un salariu decent unui tanar.
Discursul lui s-a incheiat cu sfaturi catre membrii Noii Republicii si specificand ca aceasta are multe de transmis, dorindu-i acesteia ca miscarea sa continue deoarece citez "miscarea face bine".
Dupa toate discutiile purtate de-a lungul unei zile, un om simplu, talentat, cu o gandire si un suflet deosebit a venit sa destinda atmosfera si sa ne scoata putin din peisajul politicii, dar nu integral.
Cu interpretarea plina de patos, Grigore Lese, a reusit sa ma poarte - si cred ca nu doar pe mine - catre campurile, dealurile pline de verdeata ale tarii mele, catre doruri vechi si ulita prafuita din fata casei bunicilor mei; demonstrand inca o data ca traditiile si radicinile noastre nu trebuie ignorate, ci valorificate, caci fara baza, nu poti cladi nimic nou.
In incheiere, v-as propune sa ascultati un cantec apartinand lui Grigore Lese si foarte drag mie, Nu-i lumina nicaieri.


Pnetru cei care doresc sa urmareasca parti sau integral Adunarea Nationala a Noii Republici, o pot face la urmatoarea adresa: http://www.ustream.tv/recorded/20845912
                                                                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu